TeamTrots

EEN VLIEGENDE START

Jouw team bestaat pas net. Jullie zijn bijvoorbeeld net nieuw samengesteld, de samenstelling is drastisch gewijzigd, of jullie gaan samen aan een project werken. Jullie kennen elkaar nog niet zo goed. Het voelt een beetje onzeker, want je weet nog niet wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar mag verwachten. Eigenlijk zou je elkaar eerst wat beter willen leren kennen, maar daar is geen tijd voor. De verwachtingen zijn immers hooggespannen. Natuurlijk… jullie willen er allemaal het beste van maken, dus jullie gaan met de beste bedoelingen van start.

HOE GAAN TEAMS NORMAAL VAN START?

Veel startende teams beginnen met een hoog energieniveau en hele goede bedoelingen. In de praktijk blijkt vaak dat de aanloopperiode van een nieuw team een behoorlijke zoektocht is. Het begint al bij de vraag: wat willen we eigenlijk samen bereiken? Soms is dat heel helder; veel vaker blijkt hier in teams veel onduidelijkheid over te zijn. Het gevolg is dat teamleden zelf aan het interpreteren slaan en op basis van hun eigen onuitgesproken intenties, verwachtingen en aannames acteren.

Geen kwade wil, hoor: Teams zijn zich vaak niet bewust hoe al die intenties, verwachtingen en aannames al vanaf dag één leiden tot patronen in hun samenwerking. Op termijn vinden ze echt wel uit wat ze als team nu eigenlijk willen bereiken, wie welke kwaliteiten heeft, wie welke rol pakt, wat ze van elkaar mogen verwachten, wat de do’s en de don’ts in het team zijn, waar ze trots door worden.

Dat proces is een natuurlijk proces dat alle nieuwe teams doorlopen. Ik ben er echter van overtuigd dat dat proces ook een stuk sneller doorlopen kan worden, waardoor een startend team veel eerder effectief is.

HOE GAAF ZOU EEN VLIEGENDE START ZIJN?

Zou het niet fantastisch zijn om een vliegende start te kunnen maken met je team? Om al bij de start goed na te denken over hoe jullie samen succesvol kunnen zijn en elkaar kunnen versterken? Zodat je een hoop gedoe onderweg kunt voorkomen.

Zou het niet fantastisch zijn om als team vooraf te bedenken hoe je met elkaar wil samenwerken en communiceren, in plaats van gaandeweg te ontdekken dat “het niet zo lekker loopt onderling”?

Zou het niet fantastisch zijn om als team een basis van vertrouwen te hebben, zodat jullie allemaal het beste van jezelf durven te laten zien, zonder bang te zijn om fouten te maken of om onderuit gehaald te worden?

Kortom, zou het niet geweldig zijn om de groei van je team niet aan het toeval over te laten en dit zó aan te pakken dat je fijner, sneller, vertrouwder en doelgerichter samenwerkt?

Dat kan! Door in het begin te investeren in een ‘Vliegend Team’ kun je veel sneller door de fasen van forming, storming en norming heen.

HOE WERKT ZO’N VLIEGENDE START?

Afhankelijk van de wensen van jouw team verzorg ik (eventueel samen met partners) maatwerk begeleiding bij de start van jouw team. Zo staan we bijvoorbeeld stil bij de vraag ‘wanneer zijn wij als team trots op onszelf?’ Wat willen we met elkaar bereiken en op welke manier willen we samenwerken? Met jullie team creëer ik een veilige omgeving, waarin jullie open durven te zijn naar elkaar. Waarin jullie het allerbeste van jezelf durven te laten zien. Waarin jullie spelenderwijs elkaars sterke kanten en uitdagingen, en elkaars normen en waarden leren kennen. Waarin jullie bedenken hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van elkaars kwaliteiten. Ik help jullie de processen te herkennen die zich onder de oppervlakte afspelen en die afleiden van jullie doel (zoals wantrouwen, machtsspelletjes en eigenbelang), zodat de effectiviteit van jullie team zichtbaar en blijvend verbetert.

WAT LEVERT ONS DAT OP?

Jullie bouwen vanaf het begin af aan een positieve relatie met elkaar op, jullie kennen elkaars drijfveren. Jullie hebben een gemeenschappelijke cultuur ontwikkeld om de onuitgesproken verwachtingen, irritaties, dromen en angsten naar elkaar uit te spreken. En simpelweg geen genoegen meer te nemen met ander (oud) gedrag. Jullie weten wat je aan elkaar hebt en gaan voor elkaar door het vuur. Jullie talenten komen volledig toch hun recht in het team, want jullie zitten écht op de juiste plek. Jullie zijn niet bang om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Bovendien laten jullie je niet meer afleiden door allerlei processen die zich onder de oppervlakte afspelen, waardoor jullie veel effectiever kunnen samenwerken aan datgene wat jullie als team willen bereiken. Kortom: Jullie hebben als team het gevoel de hele wereld aan te kunnen!

Het voelt misschien een beetje controversieel om bij de start eerst te investeren in een ‘vliegend team’, terwijl de verwachtingen – zoals altijd – hooggespannen zijn. Maar de praktijk leert dat teams deze investering al snel terugverdienen doordat ze geen tijd meer verdoen met onduidelijkheid, miscommunicatie, conflict en machtsspelletjes. Ze werken gewoon met plezier en voldoening samen aan hun missie!

KAN DAT OOK IN ONS TEAM?

Ben je nieuwsgierig geworden naar een ‘Vliegende Start’ voor jouw eigen team? Of wil je eens klankborden hoe jouw team een ‘Vliegende Start’ kan maken? Neem dan gerust contact met mij op!