05 mrt

WIE KAN IK DE SCHULD GEVEN?

Herken je de situatie in dit (Engelstalige) filmpje? Dat er iets ergs gebeurt en het eerste dat je wil doen, is iemand anders de schuld daarvan te geven. De schuld afschuiven komt vaak voor. In privésituaties, zoals in dit filmpje. Maar ook in zakelijke teams.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je de schuld afschuift? Drie praktische tips…

  1. Tel tot tien. Geen nieuws waarschijnlijk, maar wél heel effectief. De schuld afschuiven is vaak een manier om je woede te uiten. Gebruik de 10 tellen om je ervan bewust te worden waar je boos om bent. Schrijf het bijvoorbeeld in een paar steekwoorden op. Of visualiseer dat je de ‘kleppen’ in je lijf even open zet om stoom af te blazen.
  2. Denk het om naar een wens. De boosheid die je voelt, heeft vaak te maken met een wens die niet uitkomt. Bedenk je welke wens er eigenlijk schuilt achter je boosheid. Vind je dat de ander niet luistert? Jouw wens is dan misschien wel om gehoord te worden. Vind je dat de ander zo dominant is? Jouw wens heeft dan misschien wel te maken met zelf meer je eigen kracht te ervaren.
  3. Bedenk wat je zelf kunt doen. Wat zou je zelf – NU – kunnen doen om die wens uit te laten komen? Je hebt geen controle over een ander, maar wel degelijk de verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Misschien kun je de ander vertellen dat je het belangrijk vindt het gevoel te hebben dat er naar je geluisterd wordt. Of helpt het om een ‘powermuziekje’ luisteren waardoor jij je sterk voelt!

De schuld afwijzen is vaak – samen met drie andere giftige communicatiestijlen – een belangrijke voorspeller van slecht functionerende relaties. Zo zie je in slecht functionerende teams ook vaak schuldafwijzend gedrag terug.

Herken jij dit ook in jouw team en ben je nieuwsgierig hoe je dit kunt veranderen? Of ben je benieuwd welke andere giftige communicatiestijlen er kunnen voorkomen in teams? Laat het me weten!

 

Wat vind je van deze blog? Het zou leuk zijn als je een reactie achterlaat. En natuurlijk stel ik het op prijs als je deze blog met jouw eigen netwerk deelt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *