06 mei

ROLVERDELING IN TEAMS: WAT EROVER TE LEREN VALT

Rolverdeling in teams

Verwarring over rollen en verantwoordelijkheden is een veel voorkomend probleem in teams. Het levert vaak frustraties op en dat is jammer, want met wat kennis over de rolverdeling in teams is veel van die verwarring te verhelpen en te voorkomen. Teams die zich verdiepen in de werking van rollen maken bewustere keuzes over de rolverdeling en werken effectiever en met meer plezier samen.

Wat is er over rollen te leren? Om te beginnen is het goed om je te realiseren dat er verschillende soorten rollen zijn en dat die elk effect hebben op de samenwerking. Daarnaast helpt het om te begrijpen waar het vaak mis gaat in de rolverdeling. In dit artikel komen beide onderwerpen aan de orde. Daarnaast geef ik je een aantal tips om op een alternatieve manier naar de rolverdeling in je team te kijken. Ook vind je een voorbeeld uit de praktijk.

Lees verder

20 jan

PRAKTISCHE OEFENINGEN OM JE TEAM DOOR DE BRIL VAN EEN ASTRONAUT TE BEKIJKEN

Jouw team door de bril van de astronaut

De sleutel voor verandering in teams ligt bij een ander niveau van bewustzijn. “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”. Of, zoals Einstein het prachtig heeft geformuleerd: “We kunnen problemen niet oplossen met het denken dat ze veroorzaakt heeft”. De mooiste ontwikkelingen in teams ontstaan doordat teams ineens met andere ogen naar een situatie gaan kijken. In vakjargon noem ik dat nieuwe perspectief een ‘systeemperspectief’. Vaak zeg ik in de praktijk: ik leer teams om door de bril van een astronaut naar zichzelf te kijken.

In teams die dit kunnen, zie ik twee belangrijke effecten:

  • Het perspectief draait van ‘ik’ naar ‘wij’. Teamleden wijzen niet meer naar anderen, of naar de manager, maar zien dat zij zelf onderdeel uitmaken van het team en dus medecreator zijn van de ongeschreven regels in het team. Daarmee wordt slachtoffergedrag ingewisseld voor verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Het perspectief draait van ‘oordelen over zichtbaar gedrag’ naar ‘nieuwsgierig zijn naar wat er zich onder de oppervlakte afspeelt’. Teamleden stellen hun aannames over elkaar uit. Zij zijn zich bewust van hun eigen en andermans emoties, drijfveren, intenties en overtuigingen. Daarmee kunnen zij makkelijker hun eigen overtuigingen bijstellen en zich in andermans schoenen verplaatsen.

Wil je nog eens wat uitgebreider nalezen waarom het nuttig is om je team door de bril van een astronaut te bekijken en wat dat oplevert, lees dan gerust mijn vorige blog nog eens terug. Als je je afvraagt hoe je zo’n astronautenbril in de praktijk op kunt zetten, lees dan verder. In deze blog geef ik graag een paar praktische oefeningen die helpen om op een andere manier naar je team te kijken. Lees verder

30 sep

EEN SYSTEEMPERSPECTIEF: HET TEAM DOOR DE BRIL VAN EEN ASTRONAUT

De bril van de astronaut - systeemperspectief

Afgelopen jaar werkte ik met een team. Het team wilde beter samenwerken, maar op dat moment lukte hen dat niet. Er speelde een conflict, er werd veel óver collega’s gesproken, maar het échte gesprek met elkaar werd niet gevoerd. Elk van de teamleden – zo bleek uit de interviews die ik in de beginfase afnam – had helder voor ogen hoe hun droomteam eruit zou zien. En er zaten ongelooflijk veel overeenkomsten tussen de dromen van de teamleden over hun team. Ze wilden een team dat een eenheid vormt en waarin ze gebruik maken van elkaars talenten. Een team waarin ze het vertrouwen voelen om het achterste van hun tong te laten zien.

Ondanks dat het team niet tevreden was met hoe het op dit moment ging, en haarscherp voor ogen had wat het wél wilde, bleef het stil staan in de situatie waar het in zat. Hoe kan het dat de individuen in dit team stuk voor stuk een mooier team voor ogen hadden, maar dat zij met elkaar de status quo in stand hielden?

Lees verder

30 aug

DO’S EN DON’TS OM ‘SORRY’ TE ZEGGEN

Rutte sorry

Eerder deze week bood Mark Rutte zijn excuses aan aan het Nederlandse volk. Het is hem niet gelukt om zijn verkiezingsbeloften waar te maken en daarvoor zegt hij ‘Sorry’.

Zeg jij eigenlijk wel eens sorry? En hoe pak je dat dan aan? Sorry zeggen vinden we vaak heel erg moeilijk. En zeker om dat op een authentieke en kwetsbare manier te doen. Een paar tips, geleend van John Gottman (ja, dezelfde huwelijksprofessor die ook veel wijze dingen heeft gezegd over conflicten).

Lees verder

29 aug

HOE DRIE NIVEAUS VAN WAARNEMEN JE TEAM BEINVLOEDEN

3 niveaus van waarnemenBen jij een ‘doener’ en erger je je dood aan de ‘dromers’ in jouw team? Of misschien juist andersom: hou je ervan de dingen goed te overdenken en vind je dat jouw collega veel te kort door de bocht gaat in de uitvoering? Dit zijn voorbeelden van situaties die ik vaak in teams tegenkom en die te maken hebben met het niveau waarop teamleden situaties waarnemen. Wil je weten welke niveaus van waarnemen er zijn? En wat je daar als team van kunt leren?

Lees verder

20 aug

BOEKTIP: REINVENTING ORGANIZATIONS VAN FREDERIC LALOUX

Boekentip Laloux transparant

Enige tijd geleden kreeg ik in één week tijd van drie verschillende mensen om me heen de tip om Reinventing Organizations te lezen. En dan weet je… dit is geen toeval: blijkbaar moet ik hier iets mee. Inmiddels heb ik het boek uit en deel ik graag mijn reflectie op het boek.

Reinventing Organizations geeft in mijn ogen een prachtig en gedetailleerd inzicht in het nieuwe paradigma op organiseren dat ons te wachten staat. Sterker nog: het nieuwe paradigma is er al! Laloux heeft wereldwijd 12 organisaties gevonden die – soms zelfs al decennia – pionieren met deze nieuwe manier van organiseren. Hij beschrijft in zijn boek de doorbraken die deze organisaties met elkaar gemeen hebben. Graag vertel ik je – in mijn eigen woorden – welke inspiratie ik heb opgedaan in het boek van Laloux. Lees verder

06 jul

LESSEN OVER DIENEND LEIDERSCHAP VANUIT DE KAPPERSSTOEL

Kapper dienend leiderschap

“Wat wil je met je haar?” Ik ben geneigd mijn standaard antwoord te geven (“Maak er maar iets moois van!”), maar deze kapster heeft mijn haar nog niet eerder gedaan en dat doet mij twijfelen. In een fractie van een seconde probeer ik haar kwaliteiten af te wegen. Vertrouw ik haar een carte blanche toe? Zal ik straks niet voor schut lopen met mijn kapsel? Lees verder

07 mei

HOE JE ALS TEAM KUNT PROFITEREN VAN CONFLICTEN

Conflict bekritiseren transparant

Conflicten zijn vaak taboe. Zeker op het werk is dat zo. Maar is een conflict eigenlijk zo slecht? Nee! Een conflict is juist goed. Patrick Lencioni zegt zelfs dat het vermijden van conflicten één van de vijf oorzaken is van niet goed functionerende teams. Een conflict is een teken dat de zaken die er voor mensen écht toe doen op tafel komen. Conflicten bieden de mogelijkheid om een onderwerp vanuit meerdere perspectieven te bekijken en daarmee tot de beste oplossing te komen.

Het maakt echter wel uit hoe die conflicten gevoerd worden, want niet elk conflict is een gezond conflict. Om te laten zien waar het misgaat in conflicten, maak ik graag een uitstapje naar de Amerikaanse relatietherapeut John GottmanHij beschrijft hoe hij met 94% zekerheid echtscheidingen bij koppels kan voorspellen op basis van een aantal gedragswaarnemingen. Eén van de voorspellende waarnemingen voor echtscheidingen die hij beschrijft, is de wijze waarop een koppel ruziemaakt. Niet het aantal ruzies of het onderwerp van ruzie is van belang, maar wel de mate waarin het koppel 4 giftige stijlen van ruziemaken hanteert.

Lees verder

10 mrt

HET ALTERNATIEVE SPROOKJE OVER OPSTELTEN EN TEEVEN

IMG_0779Met verbijstering zag ik gisteravond hoe het sprookje van Ivo Opstelten en Fred Teeven slecht voor hen afliep, met de aankondiging van hun beider ontslag. Een hoogoplopend debat over een omstreden deal die Fred Teeven in 2001 – in de functie van Officier van Justitie – maakte met drugscrimineel Cees H. vormde hiervoor de aanleiding. Waar het debat zich in het begin nog vooral richtte op de hoogte van het bedrag dat gemoeid was met deze deal, verschoof het accent later naar het verkeerd informeren van de Kamer door Opstelten.

Het sprookje had ook heel mooi af kunnen lopen. Door op een paar cruciale momenten in het verhaal een ander pad te hebben ingeslagen. Fantaseer je met me mee? Lees verder