30 aug

DO’S EN DON’TS OM ‘SORRY’ TE ZEGGEN

Rutte sorry

Eerder deze week bood Mark Rutte zijn excuses aan aan het Nederlandse volk. Het is hem niet gelukt om zijn verkiezingsbeloften waar te maken en daarvoor zegt hij ‘Sorry’.

Zeg jij eigenlijk wel eens sorry? En hoe pak je dat dan aan? Sorry zeggen vinden we vaak heel erg moeilijk. En zeker om dat op een authentieke en kwetsbare manier te doen. Een paar tips, geleend van John Gottman (ja, dezelfde huwelijksprofessor die ook veel wijze dingen heeft gezegd over conflicten).

 

NIET DOEN: Sorry zeggen voor iemand anders zijn gevoelens

“Sorry dat je boos bent” is geen verontschuldiging. Het is eerder neerbuigend.

 

WEL DOEN: Sorry zeggen voor je eigen acties en houding

“Het spijt me dat ik zo gemeen was” is een verontschuldiging waarmee je eigenaarschap neemt voor je eigen daden. Wees daarbij specifiek over wat je verkeerd deed: “Sorry voor wat je ook maar boos heeft gemaakt” werkt niet.

 

NIET DOEN: Een excuus toevoegen als je sorry zegt

“Het spijt me dat ik zo gemeen was, maar ik was zó geïrriteerd!” betekent dat je je niet écht verontschuldigt. Eigenlijk vind je je eigen gedrag prima verklaarbaar en verwacht je dat de ander je dat niet kwalijk neemt.

 

WEL DOEN: Luister naar de reactie van de ander

Met “Sorry”, zonder te luisteren naar de reactie van de ander, maak je je er wel heel makkelijk van af. Juist door de ander uit te nodigen een reactie te geven, stel je je kwetsbaar op en verstevig je de verbinding. Dus vraag “Vergeef je me?” of “Is het ok voor jou?” Wacht dan. En luister! Wees erop voorbereid dat de ander zegt “Ik heb nog even tijd nodig”. Wees dankbaar als de ander je vergeeft.

Sorry dat ik je met deze blog een paar minuten van je werk af heb gehouden!

Wat vind je van deze blog? Het zou leuk zijn als je een reactie achterlaat. En natuurlijk stel ik het op prijs als je deze blog met jouw eigen netwerk deelt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *